Tweede plaats op het NK minibike in Assen

4 juli

Gisteren zijn we richting Assen vertrokken voor alweer de laatste race voor de zomerstop. Dat het zomer is in Nederland was wel duidelijk! Binnen de organisatie was er zelfs even goed overleg nodig om de race misschien te cancelen ivm de (te?) hoge opgegeven temperaturen. Niet zozeer omdat het echt heel gevaarlijk zou zijn, maar rekening houdend met de aller jongste rijdertjes. Uiteindelijk werd er besloten om met een 'tropenrooster' te rijden. Een uur eerder beginnen met de trainingen en de races werden iets ingekort. Zo zouden we rond 15:15 klaar zijn, het heetste moment van de dag dus.

Heerlijk om wakker te worden met een ochtend zonnetje. Het was meteen al warm, maar gelukkig staat er op het Junior Track altijd een windje. Zo ook vandaag. De motoren werden in een snel tempo gekeurd en ook de briefing verliep vlekkeloos. De Zelfbouw Open/50 Open mocht als laatste aan de training beginnen. Vandaag werd de wedstrijd verreden op de EK baan, zodat de EK rijders hier meteen aan konden wennen. Het hele lange rechte stuk werd nu onderbroken door een krappe chicane. Nadat ik mezelf een aantal keer flink verremd had, ging het later gelukkig een stuk beter. Dat was ook wel aan de tijden te zien, ik reed meteen de eerste tijd (1:01:9) op de klok van de Zelfbouw en een 2e tijd totaal. 

De eerste kwalificatie werd al onder hogere temperaturen verreden. Maar ook nu wist ik snelle rondes te rijden en een halve seconde van mijn tijd af te rijden. Met een 1:01:4 stond ik op de voorlopige pole position en een 4e plek totaal. 

In de tweede kwalificatie probeerde ik een sleepje te pakken van de snelste jongens van de Open 50. Verbazingwekkend genoeg kon ik de hele kwalificatie achter Peter en Sean aan blijven rijden en kon ik ze zelfs prima volgen! Weer verbeterde ik mijn tijd (1:01 blank). Dit bracht mij op de pole position van de Zelfbouw Open en een 5e startplek totaal. Met drie rijders stonden we binnen 1 tiende van een seconde verschil op de grid. En met een gat van 7 tiende op de nummer twee uit mijn klasse.

De temperatuur steeg gedurende de dag en dat was te merken aan de motor. Die werd behoorlijk heet en de grip werd minder. Heel veel water drinken en zoveel mogelijk in de schaduw blijven zitten zorgde ervoor dat het goed uit te houden was voor de coureurs.

Race 1

Ik had een super goede start vanaf de 5e positie en stuurde de eerste bocht als 3e in. Na twee bochten zette in een inhaalactie in op Peter, ik remde hem mooi uit waardoor ik op de 2e plaats kwam te liggen (1e van mijn klasse). Sean uit de Open 50 wist mij nog voorbij te komen waardoor ik de hele race op de 3e positie rond reed. Ik kon snelle tijden rijden en mijn pace was goed. Helaas ging het in de slotfase van de race fout, ik stuurde de snelle rechtse bocht in en zonder enige waarschuwing was ik de voorkant van de motor kwijt. Een onschuldige schuiver weliswaar, maar ik verloor hierdoor de leiding. Ik kon gelukkig heel snel weer opstappen en de race op de 3e plaats hervatten maar ik was de aansluiting op de kopgroep kwijt. Uiteindelijk werd ik als 3e afgevlagd en 7e totaal.

Race 2

Startend vanaf de zevende plaats kon ik de eerste bocht al als 4e doorkomen. Ik schoof na een paar rondes een plaats op door het uitvallen van de nummer 1. Ik reed dus weer eerste maar merkte al vanaf het begin dat ik veel meer problemen met de motor had dan in de eerste race. Ik kon niet meer aan mijn snelle ronde tijden komen. Uiteindelijk ben ik als 2e afgevlagd waar ik toch niet helemaal tevreden mee was.Dagtotaal stond ik op de 2e podium plaats. In het klassement is het momenteel erg spannend. Ik sta nu 3e met maar 1 punt achter op de tweede man en 5 punten achter op de eerste man. Er is dus nog van alles mogelijk na de zomerstop. Ik ben degene met de meeste 0 scores én de meeste overwinningen van de drie dus ik ben zeker van plan om voor de titel te gaan.

Ga terug naar het nieuwsoverzicht...