Patricia krijgt unieke training met nicky hayden!

12 april 2016

Gisteren kreeg ik bericht van mijn sponsor Action Kart Hasselt dat er vandaag een privé training van Nicky Hayden plaats zou vinden. Hayden verblijft in België deze dagen voor zijn WKSB race aankomend weekend in Assen. ''Zou je het leuk vinden om ook te komen?'' werd mij gevraagd. Ja natuurlijk!! Samen met Allard Kerkhoven vertrok ik de volgende dag richting België. Beide hadden we eigenlijk geen idee wat we konden verwachten. 

Toen wij aan kwamen rijden was de kartbaan, zoals gewoonlijk op dinsdag middag, gesloten. Gelukkig stond Dirk ons al op te wachten! Na een kwartiertje kwam ook Nicky Hayden binnen wandelen. Leuk om kennis gemaakt te hebben! 

De motoren werden vast warm gedraaid, wij konden ons omkleden en klaar maken voor de eerste sessie. Een beetje bizar was het wel! Er was geen pers aanwezig, er waren geen toeschouwers en geen andere rijders. Echt alleen wij, een unieke kans dus!

Allard en ik reden onze rondjes als vanouds. Samen vechten om iedere meter asfalt. Uiteraard is Allard sneller dan ik ben maar gedurende de rondes moest hij steeds meer zijn best doen mij voor te blijven. Ook het inhalen kon weer niet zonder het nodige duw- en trekwerk! Halverwege de sessie begon ook Hayden zich met ons gevecht te bemoeien. Hij heeft zeker vier rondes lang strak op mijn achterwiel gezeten om een inhaalactie in te kunnen zetten. Na vier rondes begon dit behoorlijk op mijn zenuwen te werken, normaal gesproken heb ik hier geen last van maar ik wilde het niet op mijn geweten hebben om hem mee te nemen in een crash. Na vier rondes zette hij hem er eindelijk brutaal naast en ging er voorbij. Nu kon ik in de achtervolging! Wij hadden al gemerkt dat het tempo ongeveer gelijk lag omdat wij hem iedere ronde op het zelfde punt tegemoet reden. Helaas was dit van korte duur want ik ging onderuit bij het uitkomen van de snelle rechtse bocht achterin. Mijn gas bleef hierna hangen waardoor ik even terug de pits in moest, gelukkig kon Dirk dit snel oplossen en kon ik mijn weg weer vervolgen! 

Na 25 minuten hadden we even een pauze ingelast. Leuk dat Hayden ook interesse toonde naar ons toe in welke competitie wij deelnemen. Na een praatje was het weer tijd voor actie!

Deze sessie zat ik er nóg lekkerder op en ging het iedere ronde weer harder! Goede, en vooral heel veel, rondes kunnen rijden met Allard. Na weer een goede 25 minuten zat het er weer op. Nicky vertrok na deze sessie weer naar zijn verblijfplaats in België. Maar omdat de kartbaan nog steeds gesloten was kregen Allard en ik nog de tijd om een extra sessie te rijden. 

Uiteraard zijn wij weer op de motor gestapt! Deze sessie werd na ongeveer 20 minuten wel erg abrupt beëindigd door een stevige crash van mij. Aan het einde van het rechte stuk merkte ik dat er iets niet klopte. Bij het terug schakelen maakte de motor een vreemd geluid en al snel merkte ik dat ik bij het loslaten van de gashendel geen motorrem voelde. De remdruk van de voorrem op deze kartbikes is niet voldoende om de motor op topsnelheid in korte tijd tot stilstand te krijgen. Hoewel dit moment voelde als 10 minuten, gebeurde dit natuurlijk allemaal in een fractie van een seconde. Ik besefte heel goed dat het gigantisch mis ging, de vraag was alleen nog: hoe gaat het aflopen? Met hoge snelheid reed ik rechtdoor vol de boarding in. Het voorwiel klapte tegen de boarding en ik werd voorover van de motor gelanceerd. Ik dook over de boarding heen en mijn lichaam raakte in een salto. Met een flinke klap op de rechterkant van mijn achterhoofd kwam ik achter de boarding op het asfalt terecht en kwam mijn lichaam erachter aan. Ik voelde meteen dat mijn hoofd zeer deed en bleef even liggen. Achteraf gezien ben ik blij dat ik er met alleen een beetje hoofdpijn vanaf ben gekomen! Al snel werd mij verteld ik dat ik deze crash niet had kunnen voorkomen doordat het achtertandwiel afbrak tijdens het rijden. Kan gebeuren, het blijft een mechanische sport!

Uiteindelijk vertrokken wij met een hele brede glimlach weer naar Nederland. En die glimlach was niet meer van mijn gezicht te krijgen de rest van de avond! Wat een gave ervaring was dit!! Die neemt niemand meer van me af. Action Kart nogmaals onwijs bedankt!

Bekijk hieronder de GoPro beelden, gefilmd vanaf mijn helm.


Ga terug naar het nieuwsoverzicht...