Supermoto training van Marcel van Drunen

22 april

Woensdag 15 april was toch wel een dag waar ik heel erg naar uitgekeken had! Samen met minibike team maatje Ruben hadden wij ons ingeschreven voor een training op een supermoto. Marcel van Drunen, de oprichter en instructeur van SuperMotorschool én meervoudig Nederlands en Europees kampioen, is dé expert op het gebied van supermoto. Op basis van zijn enorme ervaring en diepgaande kennis, heeft hij een uitgekiende cursus en compleet trainingsprogramma ontwikkeld op het Eurocircuit in Valkenswaard. 

Ik moest daar natuurlijk wel eerst zien te komen. Uiteraard stond ik in de file. Niet 1, niet twee, maar zelfs drie keer. En ik vind autorijden al zo verschrikkelijk...

Eindelijk aangekomen, wel een beetje te laat dus, maar nog net op tijd voor de introductie en het theorie gedeelte van de super enthousiaste Paddy! Hierin vertelde hij wat we deze dag konden verwachten qua oefeningen. Het off road gedeelte werd vandaag niet gereden.

Na deze inleiding was het tijd om een rondje over de baan te lopen met z'n allen. Uh lopen? Rennen! Paddy had er zin in, we renden naar iedere bocht toe voor een korte uitleg. Marcel had zijn motor vast gestart en reed alvast rond. WOW dat gaat echt hard. Alleen dat vond ik al gaaf om van dichtbij te zien.

Pak aan! Motor starten! En daar gingen we dan met een groep van ongeveer 12 man mochten we de baan op. Eerst even een paar ronden rijden om aan de motor en de baan te kunnen wennen.


Daarna volgde de eerste oefening. Met de voetsteun de grond raken. Lastig zat dus, in tegenstelling tot wat ik gewend ben op een wegrace motor waar je de motor 'van je af duwt' moet je deze motor juist naar het asfalt duwen. Marcel stapte bij mij achterop de motor om het even voor de doen. Als dit zelfs samen op een motor lukt, moet ik dat alleen toch ook kunnen?!Marcel stond in het midden om tips te geven. Ik hoorde alleen maar: ''NIET STUREN, PLATTER, VEEEEEL PLATTER, JE STUURT TEVEEL, PLATTER, NIET STUREN, PLATTER, JE STUURT TEVEEL.'' En tsja... 


Dat krijg je ervan. Ondanks de lullige valpartij was ik er bijna! Niet slecht dus. Snel weer opstappen en door naar de volgende oefening. Sliden!! Dit betekend dat ik de achterrem moest gaan gebruiken. Deze gebruik ik nooit dus ook dat was even wennen. Ook kreeg ik problemen met het schakelen, ik kreeg de motor niet in de volgende versnelling omdat ik heel mijn voet van de voetsteun moest halen. Iets wat me tot nu toe de hele tijd al niet helemaal lekker zat. Hier werd meteen wat aan gedaan, de versnellingspook werd wat lager gezet zodat dit gelijk veel beter ging.

Omdat het echt een hele warme dag was, waren we wel toe aan een pauze. In het lekkere zonnetje en met een goed verzorgde lunch konden we even bijkomen. Genoeg stil gezeten, tijd voor meer actie! Na de pauze werd er aandacht besteedt aan verschillende bochten. Met pionnen werd bijvoorbeeld de ideale lijn uitgezet. En in weer een andere bocht werd het sliden onder de aandacht gebracht. En verder? Gewoon lekker rondrijden!Oeps, iets teveel achterrem. Eigenlijk is dit een hele gevaarlijke situatie, het achterwiel wordt geblokkeerd waardoor de kans op een high sider aanwezig is! Voet weer van de achterrem halen en hopen dat je erop blijft zitten. Gelukkig ging het goed!

Op deze dag hebben we onwijs veel rijtijd gekregen met super goede uitleg! Voor iedereen die nog nooit op een supermoto heeft gereden is dit dus zeker een aanrader! Kijk eens op www.supermotorschool.nl voor meer informatie, data's en prijzen.

Omdat ik zo enthousiast was over vandaag en ik het sliden zelf nog niet helemaal onder de knie had mocht ik, toen de training afgelopen was, nog even bij Marcel achterop. Of was dit omdat ik als enige dame aanwezig was vandaag? In ieder geval... Gaaaaaaf! Na heel veel sliden en wheely's hebben we de fotograaf weer even aan het werk gezet om het vast te leggen. Super bedankt Hans Vreede voor de mooie foto's van vandaag! En Marcel bedankt voor de rit! Toen ik afstapte was mijn reactie dan ook: ''Dit was nog leuker dan zelf rijden!''Deze dag krijgt zeker nog een vervolg...!

Ga terug naar het nieuwsoverzicht...