Ondanks crashes op supermoto vlekkeloos door de medische keuring voor het EK

7 juli

Zondag 5 juli bleven we nog een dag in Assen om te trainen met de supermoto. De weersvoorspellingen waren niet heel erg goed, maar ik had er super veel zin in! Ik zou hier vandaag voor de eerste keer met mijn Yamaha YZF 450 gaan trainen. Voor deze training had ik wel wat hulp geregeld van Jaimie van Sikkelerus. Hij ging mij voorrijden en zijn vader heeft wat aan de afstelling van de motor kunnen doen. 

De techniek op deze motor is totaal anders. Iets waar ik toch wel heel erg aan moest wennen. Ik reed mijn eerste rondjes met 'race-style'. Al snel had ik mijn knie aan de grond en ging het steeds wat harder. Doordat de motor heel licht is en onderuit heel sterk is had ik wel moeite om bocht uit op het gas te gaan. Al in de eerste sessie ging het fout. En hard ook. Na 5 koprollen schoof ik nog een stuk door op mijn rug en kwam ik uiteindelijk met een harde klap op mijn achterhoofd tot stilstand. Meteen weer opgestaan natuurlijk en de motor opgetild. Mijn weg kunnen vervolgen maar de crash zat me niet lekker. 

In de tweede sessie begon het te regenen. Op zich niet heel erg, want op de Junior Track heb je ontzettend veel grip in de regen. Maar met 'race-style' op deze motor komt het zwaartepunt naast de motor te liggen. Als je dan iets te vroeg op het gas in de regen gaat trek je de motor onder je vandaan. Dit gebeurde dan dus ook. Weer ging ik hard onderuit en zat mijn been onder de motor vast. Ik werd er zelf achteraan gesleurd en voelde meteen dat mijn enkel en knie pijn deden. Maar ook nu ben ik meteen weer opgestaan. Ik kon niet verder rijden doordat er te veel speling op mijn koppelingshendel was komen te staan. Ik ben terug gereden naar het paddock en al snel werd de sessie afgevlagd.

Na wat tips van Jaimie en zijn vader hebben we besloten om mijn style aan te passen. Het zwaartepunt komt dan bovenop de motor te liggen ipv ernaast als je met 'supermoto-style' gaat rijden. Weer even wennen want nu moet je de motor juist naar de grond duwen in de bocht ipv van je af. Maar ook dit ging ronde na ronde beter. Tot het wéér fout ging. Ik ging iets te gretig op het gas in de snelle linkse bocht en trok de motor onderuit. Ik kwam onder de motor terecht en gleed nog een heel stuk door. Uiteindelijk kwam ik tot stilstand met mijn borst onder de uitlaat. Heel snel heb ik mezelf onder de motor vandaan weten te halen en ook nu ben ik meteen weer doorgereden. Na 3 harde klappen te hebben gemaakt was het vertrouwen in de bochten grotendeels verdwenen maar als ik niet door zou rijden zou ik misschien helemaal niet meer willen rijden. 
De vierde sessie heb ik even overgeslagen, fysiek is het erg zwaar met deze motor en het was inmiddels weer heel erg warm geworden! Goed drinken en weer even bijkomen.

De laatste sessie was het weer erg warm, maar gelukkig ging het deze sessie wel goed! Ik merkte wel dat ik toch een beetje terug houdend was in de bochten. Kortom, ik heb nog heel veel te leren maar het is een geweldige ervaring om op zo'n motor te rijden!

Ik wil familie van Sikkelerus bedanken voor de hulp van vandaag! Echt top.

Inmiddels is mijn motorpak weggebracht voor reparatie want die is na 3 crashes totaal verwoest. 21 t/m 23 juli ga ik in Duitsland trainen met de supermoto met de Supermotorschool van Marcel van Drunen.

Gisteren ochtend werd ik met een ontzettend dikke enkel wakker en ook mijn knie voelde totaal niet goed aan. Ik kon er amper op lopen, maar er moest toch gewerkt worden. Gelukkig heeft dat juist heel goed geholpen want door het te blijven bewegen werd de pijn minder. Vandaag was de pijn zo goed als weg en dat kwam heel goed uit. Ik moest vandaag namelijk gekeurd worden door de sportarts in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. Zonder deze goedkeuring kan ik geen licentie aanvragen bij de KNMV om deel te kunnen nemen aan het EK minibike. Ik moest een beetje op mijn tanden bijten toen hij mijn enkel en knie begon te bewegen, maar na alle tests goed te hebben doorlopen ben ik vlekkeloos door de kleuring gekomen.

Ga terug naar het nieuwsoverzicht...