Dubbel podium op hockenheim voor het nk

7 augustus

Afgelopen donderdag vertrok Patricia Kok Racing richting het Duitse circuit Hockenheimring. Een circuit waar Patricia nog nooit eerder geweest is. Omdat dit weekend niet één maar twee tellende races voor het kampioenschap worden verreden heeft Patricia thuis al de nodige onboard filmpjes bekeken en tips gekregen van haar mede-coureurs. Handige bruikbare tips over het nemen van bepaalde bochten en welke curbstones wel of niet geraakt kunnen worden. Voor Patricia zijn dit twee belangrijke wedstrijden, want ze heeft na haar winst in de vorige race de 3e positie in het kampioenschap overgenomen.


Echter kregen de OW Cup coureurs woensdagavond verschrikkelijk nieuws te verwerken. Mede-SportCup coureur, en tevens de kampioenschap leider, Wouter Hollegien is overleden als gevolg van complicaties op zijn verwondingen na de valpartij tijdens de vorige race in Assen. Nieuws wat erg hard binnenkwam bij Patricia. 

Patricia: ''Mijn eerste podium dit jaar was na een geweldig gevecht met Wouter. In de laatste ronde hebben wij elkaar een aantal keren ingehaald om vervolgens net achter Wouter op de derde plaats over de finish te komen. Dit was mijn eerste podium en helaas zijn laatste. Ik wens al zijn vrienden, familie en nabestaanden enorm veel sterkte met dit verlies.''

Donderdag middag ging dan eindelijk de lange rit naar Duitsland van start. Na de ongeveer zes uur durende rit kwamen ze dan eindelijk aan op het circuit. In de harde regen werd de boel opgezet en klaar gemaakt voor de volgende dag. 

Vrijdag ochtend begon met de keuring van de motor en het ophalen van de transponder. Ook was er nog een briefing voor alle coureurs en werd er nog een momentje stilte gehouden voor Wouter. Daar werden ook de speciaal voor hem gemaakte stickers vanuit zijn team uitgedeeld, deze werden dan ook massaal op de motoren geplakt, een erg mooi gebaar!

Patricia had niet veel tijd om te wennen aan de baan. Er stonden één vrije training en twee kwalificaties op het programma van de vrijdag. Na de vrije training bleek al dat Patricia niet veel tijd nodig had om te wennen aan dit fantastische circuit. Met een zeer nette 2e tijd in de 600 klasse en 4e tijd overall kon Patricia Kok Racing tevreden zijn. Dit weekend staan de SportCup600 en SportCup1000 gezamenlijk aan de start.

In de eerste kwalificatie kon Patricia haar tijd weer iets aanscherpen maar zakte terug naar een vierde tijd in de 600 en een negende tijd overall. Iets waar Patricia niet helemaal tevreden over was maar ook realistisch moest blijven dat dit haar eerste meters op dit circuit zijn. Kwalificatie 2 verliep rommelig en een rode vlag situatie zorgde ervoor dat er maar drie geklokte ronden gereden konden worden. Ondanks dat kon Patricia weer haar tijd iets aanscherpen en schoof nog net 1 plaatsje op. Starten vanaf P8 (4e 600) voor beide races van zaterdag.

In de warming up van zaterdagochtend vroeg zat Patricia er meteen al goed bij en klokte een derde tijd overall. Dit gaf vast een goed gevoel voor de races! Echter bij binnenkomst klaagde Patricia over een zeer pijnlijke pols bij het vele terugschakelen op deze baan. Gelukkig kon Ashwin van der Flier haar pols intapen wat een beter gevoel moest geven op de motor. Nogmaals bedankt Ashwin!

De start van race 1 was goed. Patricia kon meteen twee 600 coureurs voor haar voorbij gaan en kwam in het gedrang van de 1000cc motoren terecht. De nummer één van de 600 kon ontsnappen maar helaas kwam Patricia 'vast' te zitten achter maar liefst vier 1000 coureurs. Ondanks Patricia weer 2,5 seconden van haar snelste kwalificatietijd kon rijden, kon ze niet alles eruit halen wat erin zat. Iedere inhaalactie in de bocht werd bij het opgaan van één van de vele rechte stukken op het Hockenheim circuit meteen weer afgestraft. Op het rechte stuk liepen ze bij haar weg alsof ze stil stond, maar de eerste de beste bocht die eraan kwam zat Patricia de mannen alweer in het achterwiel. Een frustrerend gevecht maar ondanks dat toch heel leerzaam. Een mooie tweede plaats in de 600 klasse en een 6e positie overall kon ze dan ook zeer tevreden over zijn! Weliswaar had Patricia de snelste rondetijd in de 600 op haar naam gezet dus dat gaf vertrouwen voor race 2.

Net voor de start van race 2 begon het iets te regenen. Geheel onverwachts want het was de hele dag al prachtig mooi weer. De regen zette in eerste instantie niet genoeg door om voor regenbanden te kiezen. Maar net voor de bandenwarmers van de banden gehaald werden begon het ineens wel heel hard te regenen. De race werd uitgesteld want het was niet verantwoord om ons de baan op te laten gaan. 

Patricia: ''We moesten een bandenkeuze gaan maken. De baan was inmiddels wel echt nat geworden maar het zag er naar uit dat de regen niet door zou zetten. Ik ben toen naar de pitlane gelopen om te kijken naar de conditie van de baan. Nat. Ook werd er omgeroepen dat het op een aantal posten nog steeds regende. Hierdoor werd de keuze snel gemaakt. Ik rende terug naar mijn vader en gaf hem door dat hij moest gaan wisselen! 

Bij opstellen in de pitlane zag ik dat lang niet iedereen dezelfde keuze als mij had gemaakt. Maar ik was er vrij zeker van dat dit de juiste keuze was. Mijn grootste concurrent op het moment Mark de Groot (tweede in het kampioenschap) had alleen achter een regenband. Tijdens de race moest dus gaan blijken wie de juiste keuze had gemaakt. 

Mijn start was fantastisch. Ik was goed weg maar de man precies voor mij op de eerste startrij bleef staan. Ik moest dus uitwijken om niet boven op hem te knallen. Ondanks dat stuurde ik mijn Yamaha R6 als eerste de eerste bocht in en liet ik alle 600 én 1000 mannen achter mij. De gehele eerste ronde reed ik op kop. Erg lastig want ik had geen idee hoe glad de baan zou zijn. Na de eerste ronde werd ik ingehaald door twee 1000's. De spray die ik toen op mijn vizier kreeg gaf mij nogmaals een bevestiging dat ik de goede keuze had gemaakt. De vraag was alleen hoe snel de baan weer op zou drogen. Daarom besloot ik om meteen aan te zetten en weg te rijden bij de rest van het 600 veld. Dit lukte goed en ik kon een gaatje slaan van zo'n 8 seconden.

Patricia pakt kopstart in race 2

De baan begon iets op te drogen maar dit had veel tijd nodig. De tweede 600 man kwam langzaam maar zeker steeds dichterbij. Met nog 3 ronden te gaan had hij dan ook de aansluiting gevonden. De baan was inmiddels op een aantal bochten na zo goed als droog wat de situatie nog lastiger maakte. Uiteindelijk werd ik dan in de één na laatste ronde ingehaald en lag ik op de tweede plek. Ik was natuurlijk niet van plan om deze winst uit handen te geven na zo'n sterk begin van de race. Ik bleef de hele ronde achter hem rijden om te kijken waar ik in de laatste ronde toe zou kunnen slaan. Samen reden we naar de tweede 1000 man en konden hem tegelijk voorbij steken in de laatste ronde. Ik bleef pushen om in het achterwiel te blijven om uiteindelijk in de allerlaatste bocht voor start/finish de 1e plaats weer over te nemen en zo de winst op mijn naam te schrijven! Uiteindelijk werd ik zelfs 2e overall en heb ik de leiding in het kampioenschap over genomen. Mark werd 9e waardoor ik nu met een voorsprong van 16 punten enorm uitkijk naar de laatste twee races van het seizoen op zaterdag 24 september in Assen.''

Ga terug naar het nieuwsoverzicht...