Door motorpech een te vroeg einde van het weekend

8 mei

Patricia Kok Racing vertrok vrijdag avond richting het verre Belgische Spa Francorchamps voor een twee daags race weekend met de Yamaha Supermoto. Na eindelijk het karting circuit gevonden te hebben konden Patricia en vader Hank de tent opzetten en de spullen klaar zetten voor het weekend. Het beloofde een prachtig weekend te worden want het zou zo'n 25 graden worden. Perfecte weersomstandigheden dus voor een race weekend!

Patricia: "Ik had enorm veel zin in dit weekend en keek er al de hele week naar uit. Afgelopen woensdag is Remco van RA Belettering nog langs geweest om het startnummer van de motor in orde te maken. Uiteraard rij ik weer met nummer 34! Dit zouden dit eerste meters van het jaar worden op de Supermoto dus ik kon niet wachten! Daarnaast heb ik altijd al eens op Spa Francorchamps willen rijden, het schijnt een prachtige baan te zijn.''

Nadat Patricia ingeschreven stond en de Yamaha door de keuring is gekomen kon ze zich klaar maken voor de eerste vrije training. De zon scheen al volop en de banden van de motor werd vast warm gestookt door de bandenwarmers. De klasse was inmiddels vol gestroomd met maar liefst 19 rijders aan de start. Een hoop ONK Supermotard rijders en een aantal wegrace coureurs die, net als Patricia, een wedstrijdje mee pikten als extra training. 

Patricia moest zichtbaar wennen aan de Supermoto en de baan. Maar iedere ronde kon je merken dat ze de juiste lijnen door kreeg en zo de snelheid kon verhogen. Bij terugkomst in de paddock was dan ook het eerste wat Patricia zei: ''Zo, dit is echt weer even wennen!''

Met goede moed en vol vertrouwen om het ritme van vorig jaar weer terug te vinden ging Patricia de kwalificatie in. Het was duidelijk te zien dat Patricia zich had herpakt en de rondetijden schoten iedere ronde naar beneden. Helaas sloeg in de tiende ronde van de kwalificatie het noodlood toe. Bij het insturen van de bocht maakte de motor een vreemd geluid en bij het uit accelereren had de motor geen vermogen meer. Patricia kon de motor netjes en veilig langs de kant brengen en moest de rest van de kwalificatie aan zich voorbij laten gaan. 

Patricia: ''Na de vrije training was ik erop gebrand het goede gevoel op deze motor terug te krijgen. Ik moest natuurlijk de baan leren kennen en dat is lastig als je ook weer de eerste meters gaat maken op deze motor. Gelukkig ging het in de kwalificatie beter en kon ik merken dat ik iedere ronde sneller ging. Ik kreeg het goede gevoel weer te pakken en ging hard in de rondte. 

Helaas ging de motor stuk halverwege de kwalificatie waardoor ik vroegtijdig langs de kant kwam te staan. Bij terugkomst in de paddock kreeg ik een nog grotere teleurstelling te verwerken. De motor blijkt dusdanig veel schade te hebben opgelopen wat ter plaatse niet gerepareerd kon worden. Ondanks alle hulp wat aangeboden werd om het blok nog voor de volgende racedag te maken zat er niets anders op dan de races vanaf de kant toe te kijken en weer richting huis te gaan. Op de terugweg hebben we mijn motor gelijk afgeleverd bij RH Tuning. Hij is dé viertact specialist en gaat mijn motor weer maken! Ondanks deze flinke tegenvaller heb ik in de kwalificatie een 11e tijd neergezet. Met in mijn gedachte dat ik nog langs niet alles heb kunnen geven en de tijden erg close waren. Hopelijk kunnen we dit de volgende Supermoto race laten zien in Emmen over vier weken.

Ik wil al mijn sponsoren bedanken voor alles wat zij voor mij mogelijk maken!''


Inmiddels is er duidelijk welke schade de motor heeft opgelopen. Pech, pure stomme pech heeft er voor gezorgd dat Patricia vroegtijdig haar weekend moest beëindigen. Al snel is er door Ruben een klein stukje aluminium gevonden in het blok wat daar duidelijk niet hoort. Niet wetende wat het is en waar het vandaan komt. Hierdoor zit er niets anders op dan het volledige blok uit elkaar te halen om dit te kunnen achterhalen. Al snel werd de oorzaak gevonden. Het nozzle olie is afgebroken en is los in het blok komen te liggen. Door het rijden is dit gaan bewegen en tussen de nokkenas ketting terecht gekomen. Deze is kapot geslagen en heeft de rest van de onderdelen verwoest. Inmiddels wordt er gewacht op de nieuwe bestelde onderdelen en kan de motor weer gemaakt worden. De zuiger, inlaatkleppen, klepgeleiders, oil quirter, nokkenasketting, nokkenas, stoterbussen- en geleiders worden vervangen en de ingevreten cilinderkop wordt gemaakt. Een flinke financiële tegenslag dus voor Patricia en het team. Maar de focus ligt alweer op volgende week. Dan staat de derde Cup race in Assen op de Yamaha R6 in de agenda.  

Ga terug naar het nieuwsoverzicht...