Debuut voor Patricia in Sportcup 600

9 mei

Vrijdag
Vanavond zijn mijn vader en ik al richting ons tweede thuis, het TT circuit van Assen, vertrokken. We konden dan vast de tent op zetten en alle spullen klaarzetten. Mijn sponsor Bert (die ook zijn neefje meenam) kwam niet veel later aan met de aanhanger waar de motor in stond. Ik heb mezelf vast ingeschreven voor de race van zaterdag. En ook konden we vast de motor keuren, dit scheelt op de wedstrijddag een hoop tijd. Helemaal goedgekeurd brachten we de motor naar zijn slaapplaats bij Edwin Ott Motoren in de pitbox.

Zaterdag
Spannend! Vandaag zou ik mijn debuut gaan maken in de Sportcup 600. Zonder verwachtingen ging het team deze dag tegemoet. Ik heb natuurlijk nog maar twee keer getraind met deze motor dus ik had mezelf voorgenomen om vooral mezelf weer te gaan verbeteren en af te wachten of ik mee zou kunnen komen in deze klasse.

Jammer van het weer. De dag begon met regen en het leek pas rond een uur of 11 op te houden. Mijn eerste kwalificatie was om 11:25, lastig dus want de baan zou nog niet genoeg opgedroogd zijn om met slicks te vertrekken. Gelukkig kregen we weer hulp van de familie Ott. Ik mocht een set velgen lenen zodat ze mijn regenbanden konden monteren. De eerste kwalificatie vertrok ik dus op regenbanden. Al snel kwam ik erachter dat de baan heel hard aan het opdrogen was. Veel coureurs verlieten daarom de baan maar ik had mezelf voorgenomen om gewoon rustig door te blijven rijden om kilometers te kunnen maken. Iets wat voor mij nu nog erg belangrijk is. Achteraf gezien hebben de banden ook niet veel geleden dus was dit een goede keuze geweest. 

Eerste kwalificatie op regenbanden
De tweede kwalificatie was om 13:32. Inmiddels was de baan helemaal opgedroogd en hebben mijn monteurs de regenbanden weer verwisseld voor slicks. Ik merkte meteen dat ik lekker op de motor zat en ik goed in mijn ritme kwam. Ik zag een aantal coureurs in de verte waar ik naar toe kon rijden en als ik ingehaald werd door een snellere rijder probeerde ik een sleepje te pakken. Uiteindelijk heb ik weer mijn PR kunnen rijden! Super tevreden dus met een tijd van 2:03. P36 op de grid en met 13 coureurs binnen 3 seconde heb ik mijn doel om mee te kunnen komen in deze klasse al behaald.

Toen ik later de beelden terug keek kwam ik erachter dat ik in deze snelste ronde zelfs nog werd opgehouden door een coureur waar ik vanaf de Bult al achter zat. Ik ging hem buitenom Ossenbroeken voorbij en toen moest ik in de Strubben nog iets van mijn lijn wijken omdat ik zelf ingehaald werd. Eigenlijk een hele rommelige ronde waarin ik in de eerste sectie een hoop tijd heb laten liggen. Positief gezien: het kan dus nog sneller!

De weersomstandigheden waren de hele dag al slecht. Er stond echt onwijs veel wind. Vooral Veenslang, Ruskenhoek en Stekkenwal hadden we last van harde windstoten. Ook dreigde het de hele dag door te gaan regenen. Net voor mijn race, die om 17:42 verreden zou worden, begon het weer te regenen tijdens de Supercup 1000. Maar om met regenbanden te vertrekken zou geen goede keus zijn. Dus vertrokken we op slicks. Tijdens de opwarm ronde kwam ik erachter dat het in een aantal bochten achterop het circuit wat aan het druppelen was. Listige situatie want de rest van het circuit was het wel droog. 

De start ging redelijk, ik kwam weg van mijn plek maar ik durfde mezelf niet met 43 andere coureurs in de eerste bocht te wringen waardoor ik een hoop plaatsen verloor. Drie bochten later had ik weer 7 plekken terug gepakt. Ik was goed op weg tot de rode vlag werd gezwaaid in de Bult. In Madijk waren 3 coureurs onderuit gegaan. Hierdoor werden we de pits weer ingestuurd en heb ik mijn motor bij Ott Motoren in de pitbox kunnen zetten om de bandenwarmers er weer op te doen. 

Een herstart dus met race van 6 ronden. Net voor de start viel mijn motor uit, snel heb ik hem weer aangezet en uit paniek de motor in 'een' versnelling gezet want ik had geen tijd meer. Bij het wegrijden bleek de motor in de 5e versnelling te staan en kwam ik dus niet (goed) weg. Hierdoor was ik de aansluiting meteen kwijt. Gedurende de race kon ik nog naar het groepje voor me rijden maar helaas kon ik niet meer in mijn ritme komen door alle omstandigheden. Teleurstellend, want bij de eerste start zat ik er goed bij.

Ik wil iedereen die mij vandaag heeft geholpen bedanken! Ook al mijn sponsors die het mogelijk hebben gemaakt om aan de start te staan van mijn eerste wedstrijd wil ik onwijs bedanken. Het was een geweldige ervaring!

Bedankt Ad Kievit, JTS Fotografie en Lourens van Urk voor de prachtige foto's!

Ga terug naar het nieuwsoverzicht...