Patricia staat geheel onverwachts aan de start tijdens de 501 van assen!

3 juli

Patricia stond vandaag aan de start tijdens de populairste endurance race in Nederland, de 501 van Assen! Dé wedstrijd waarin 55 teams met elkaar de strijd aangaan om als eerste die beruchte 501 kilometer af te leggen. Samen met Rob van IJzendoorn, op een Yamaha R1, en Rens Vink, op een KTM RC8, vormen zij het GEMA | R2Project Racingteam met alleen Patricia op een 600 machine.


Patricia werd afgelopen donderdag, twee dagen voor de wedstrijd, gevraagd door Rob om het team te komen versterken. Door privé redenen moest Jaco Boonen de 501 van Assen aan zich voorbij laten gaan en waren zij dus dringend op zoek naar een vervangende rijder. Omdat wij dit weekend toch al richting het TT circuit gingen, vanwege de ZAC wedstrijd van aankomende maandag en een voorafgaande training op zondag, was het geen probleem om een dag eerder richting het circuit te vertrekken. Weliswaar was het probleem dat Patricia zaterdagochtend moest werken. 

Op kort termijn kon dit niet meer geregeld worden en dus kon Patricia alleen meedoen mits zij later de dag bij het team aan zou mogen schuiven. Hiervoor werd dispensatie aangevraagd en verkregen bij de organisatie CRT/OW Cup. Dit betekende dus dat de mannen, Rob en Rens, de kwalificaties zouden rijden voor de startpositie in de race.

Na de kwalificaties kwamen Patricia, en vader Hank, aan op het circuit. Daar hebben zij snel de motor laten keuren en het startnummer van het team op de motor geplakt. Het team reedt met nummer #74 en mocht vanaf de 28e plaats starten. 

Rob ging names het team de race starten! Door middel van een echte Le Mans start, waarbij alle startende coureurs van de ene kant naar de andere kant van de baan moesten rennen richting de motoren. Rob was goed weg maar verloor een aantal plaatsen. In de loop van zijn stint wist hij toch weer een aantal plaatsen goed te maken. De eerste wissel van Rob en Rens liep voorspoedig. We bleven rond de 27e plaats rijden wat zeer netjes was! In deze wedstrijd rijden namelijk de top coureurs van Nederland mee.

Patricia: ''Na Rens mocht ik de baan op. Nog geen meter gereden en toch meteen een wedstrijd inrijden viel niet mee. Ik had eigenlijk geen tijd om even in te rijden en langzaam maar zeker het tempo op te voeren. Ondanks ik niet meteen als een gek op het gas ging, voelde het toch niet zo dat ik veel tijd had om het tempo op te voeren. Ik moest dus eigenlijk wel! Dit voelde ik meteen aan mijn lichaam. Na de eerste stint kon ik niet meer en was ik blij dat ik overgenomen zou worden door Rob. Echter bij binnenkomst kregen we helaas al te maken met de eerste tegenslag.''

Rob stond al klaar om Patricia over te nemen. Helaas bleek dat zijn benzinekraantje lek was en de onderbak van de motor al vol begon te lopen met benzine. Rens stond nog niet klaar en Patricia moest eerst energie happen om weer door te kunnen. 

Kostbare minuten gingen verloren en zo ook de nodige plaatsen. Uiteindelijk werd de transponder op Rens zijn KTM bevestigd en kon team #74 hun weg vervolgen. Op één van de laatste posities weliswaar. Maar omdat plezier hebben en de welbekende gezegde ''meedoen is belangrijker dan winnen'' centraal stond, heeft het team zich gewoon weer herpakt.

Af en toe verliepen de wissels wat moeizaam maar toch konden de nodige ronden blijven gemaakt worden. Tegen het einde van de race gooide de regen echter roet in het eten. Rob bleef nog zo lang mogelijk doorrijden op slicks en de monteurs probeerden een inschatting te maken of het buitje wel weer over zou waaien of het toch serieus door zou zetten. Helaas werd het toch het laatste. De wielen wissel ging erg moeizaam van Rens zijn KTM en Rob reedt op eieren. Hij besloot binnen te komen maar Rens stond nog niet klaar. Ook hier zijn weer de nodige plaatsen verloren gegaan. Erg jammer, want er werden toch een hoop posities goedgemaakt. 

Rens vervolgde de race op regenbanden. Patrica haar Yamaha R6 stond weer klaar op slicks voor het geval dat de baan weer erg hard op zou drogen. Dit laatste gebeurde dan ook waardoor Patricia de race uit kon rijden P43.

Patricia: ''Het was een beetje een chaotisch einde. Dit was ook te merken in de pitlane. Toch ben ik blij dat we de race hebben uitgereden ondanks de pech die we kregen. Het was onwijs gaaf om mee te doen! Dit was voor mij de eerste endurance ervaring en om dan meteen de 501 van Assen mee te rijden is alleen al een hele ervaring. Vorig jaar stond ik nog langs de kant en kon ik er alleen maar van dromen, nu deed ik zelfs mee. Ik wil Rob en Rens onwijs bedanken voor de gezellige dag en de geweldige ervaring!''

Ga terug naar het nieuwsoverzicht...